Kurtalan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Kurtalan Ziraat Odası > Haberler > Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli SİİRT'te

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli SİİRT'te

Bakan Pakdemirli, Siirt Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısı"na katıldı. Yerleşke bahçesinde halk oyunları eşliğinde karşılanan Pakdemirli, burada Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce hazırlanan tarımsal ürünlerinin sergilendiği stantları ziyaret etti.

Daha sonra toplantının yapılacağı salona geçen Pakdemirli, burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin önemine değinerek, bu sistem ile bakanlıkların sayısının azaldığını söyledi.

Oturduğu koltukta daha önce 2 bakanın bulunduğunu, yeni sistem ile bunların birleştirildiğini anımsatan Pakdemirli, şöyle konuştu:

"Tarım ve ormanı bir arada yönetmek gerekiyordu. Tarım ve orman bir arada yönetilmediği sürece işte barajı yapıyorsunuz sulaması olmuyor, sulama yapıyorsunuz barajı yok. Tarım ve orman alanlarının, toprağın ve suyun bir arada yönetilmesi lazım. Türkiye'de tabii ki alanlarımız sınırlı. Ormanlık ve tarım alanlarımız var. Bunları da bir arada planlamamız lazım. Yeni sistemde ormanın içinde tarım, orman içinde hayvancılık ve bunları da konuşmamız lazım."

"BAKANLIK OLARAK HAVZA BAZLI YÖNETİME GEÇECEĞİZ"

Bakanlık olarak havza bazlı yönetime geçeceklerini dile getiren Pakdemirli, "Biraz daha merkezi yetkilerimizi bırakarak, havzalar bazında bakanlığımızı yönetme gibi bir niyetimiz var. Bu konuda da yakın bir zamanda 3'er, 5'er ili bir araya getirip, bu illerin tarım, orman, hayvancılık, su ve diğer konularında olabildiğince bu havzalarda yönetip, sizlerin istek ve taleplerini anında bulunduğunuz yerde çözmek gibi bir gayretimiz olacak." dedi.

Türkiye'nin terörle ilgili artık bir probleminin kalmadığını belirten Pakdemirli, meşakkatli ve aynı zamanda geliri yüksek olan göçerliğin tekrar hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

"TÜRKİYE'Yİ İSTİKRARSIZLARTIRMAK İÇİN GİRİŞİMLER OLUYOR"

Türkiye'nin zaman zaman ekonomik taarruzlara uğradığını, döviz kurlarında artış yaşandığını ifade eden Pakdemirli, Türkiye'nin çok değerli bir coğrafyada bulunduğunu vurguladı.

Bakan Pakdemirli, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu değerli coğrafyada Türkiye'yi istikrarsızlaştırmak için girişimler oluyor. Bunun adı zaman zaman parti kapatma davası oluyor, zaman zaman terör oluyor, zaman zaman 17-25 yargı darbesi oluyor, zaman zaman darbe girişimi oluyor, zaman zaman da ekonomik taarruzlar oluyor. Tarım sektörü de dövizden ve dövizin artışından en çok etkilenen sektörlerden birisi, hatta belki başında geliyor."

Pakdemirli, her zaman çiftçilerin yanında olduklarını belirterek, 2002'de 1,9 milyar lira olan toplam tarımsal destek miktarını 16 milyar liraya çıkardıklarını aktardı.

"ÇİFTÇİ BORÇLARINA YAPILANDIRMA İMKANI GETİRDİK"

Çiftçilere müjdeler de veren Pakdemirli, şöyle konuştu:

"Çiftçimiz bundan sonra elektriği yüzde 12 daha ucuza kullanacak. Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatiften kullanmış olduğunuz ve 31 Aralık 2018 tarihi itibari ile borçlarınızda yapılandırma imkanı getirdik. Besicilerimize ucuz arpa veriyorduk bunu da peşin para alıyorduk. Bunun vadesini de 2 aya çıkardık. Siirt'te son 7 yılda 483 milyon hibe vermişiz. Tarımsal hasılatımız tam 6 misli artmış. Bu hasılatın Siirt fıstığından kaynaklandığını düşünüyorum."

Bakan Pakdemirli, kentte organize ve hayvancılık bölgesiyle ilgili talebi de değerlendireceklerini sözlerine ekledi.

Toplantının ardından Bakan Pakdemirli, helikopterle Akkurum Barajı'nı gezdi.

Pakdemirli, Siirt'teki programı kapsamında Siirt Valiliği ile AK Parti İl Başkanlığını da ziyaret etti.