Siirt Fıstığı ve Özellikleri
Siirt
fıstığının başta gelen özelliklerinden biri lezzeti ve iriliğidir. Siirt
fıstığının Birkaç yıl öncesine kadar bölgesel pazarlarda pay bulabilen
fıstığımız artık dünya pazarlarında pazarlanmaya başlandı.
Siirt
fıstığı, coğrafi özellikleri ve adaptasyonu bakımından antepfıstığından daha
lezzetli ve daha iridir. Bu bölgede uzun yılları aşan sürelerde
yetiştiriciliğinin yapıldığı bilinmektedir" "Siirt fıstığı, kendi
ikliminde doğal olarak yetişmektedir ve orman örtüsü içinde sıkça
bulunmaktadır. Bu veriler de şunu göstermektedir ki Siirt fıstığı,
Antepfıstığı'ndan çok farklı bir üründür. Siirtte pek çok ailenin geçim
kaynağıdır.
Siirt
fıstığının içeriği, karbonhidrat-yağ dengesi açısından incelendiğinde insan
sağlığı için istenen değerlere sahiptir. Siirt fıstığı genel olarak enerji hapı
olarak tabir edilir. Siirt fıstığının alınması önemli miktarda enerji-protein
açığını kapatır.
Siirt
fıstığının bir önemli özelliği mineral maddelerince çokzengin olmasıdır. Siirt
fıstığının 100 gramında 130 mg kalsiyum vardır. Özellikle kalp damar riski
olanların diyetinde yenilmesi faydalıdır. Çünkü kalsiyum kan basıncını
düzenleyici etkiye sahiptir. Bundan başka kalsiyum ve fosfor, kemik ve diş
sağlığı açısından önemlidir.
Mineral
maddelerden demir miktarı 100 gr Siirt fıstığında 7, 3 mg’dır. Bu oran diğer
sert kabuklu meyve türleriyle etteki demir içeriğinden iki kat daha fazladır.
Bu zenginliğe sahip Siirt fıstığını tüketilen besinlerimiz arasına katarsak
vücuttaki kansızlık önlenir. Kan yapımına yardımcı olan demir vücuda yeterli
miktarda alınmış olur.
Siirt fıstığının insan sağlığı açısından önemli bir yer tutmasının başka
nedeni de vitaminler bakamından oldukça zengin olmasıdır. Bilindiği gibi
vitaminler, vücudun büyümesi, gelişmesi, canlılığını sürdürmesi ve sağlığının
korunması yönünden önemlidir.