Kurtalan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Kurtalan Ziraat Odası > Haberler > “Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Projesi” Türkiye Genelinde Aralarında Siirt’inde Bulunduğu 17 İlde Uygulanacak..

“Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Projesi” Türkiye Genelinde Aralarında Siirt’inde Bulunduğu 17 İlde Uygulanacak..

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı’nın desteği ile kırsalda kadın girişimciliğinin özendirilmesi, desteklenmesi ve yatırım imkânlarının geliştirilmesi, uygulanabilecek girişimci kadın çiftçi projelerinin hayata geçirilmesi ile yine kırsalda kadın girişimciliğinin arttırılması amacıyla “Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Projesi” aralarında Siirt’inde olduğu 17 ilde uygulanacaktır.

2019 yılı “Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında başvurular 15.03.2019 tarihine kadar Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne yapılabilecektir.
Program kapsamında ilimizde tarımın değişik alanlarında faaliyet gösteren yenilikçi, yaratıcı, kaynakları etkin-verimli ve sürdürülebilir kullanan, bulunduğu çevreye öncülük eden, rol model olabilecek 18-40 yaş arası 75 kadına İŞKUR/KOSGEB işbirliği ile istihdama yönelik sertifikalı 5 gün süreli uygulamalı girişimcilik eğitimleri verilecektir.
Eğitime katılan kadın çiftçilerin proje fikri olması ve eğitimden sonra proje hazırlaması zorunludur. Bu çalışma kapsamında eğitim alan kadın çiftçiler tarafından hazırlanan, ilimizde ve Türkiye finalinde dereceye giren projelerin hayata geçirilmesi sağlanacaktır. Ayrıca ilimizde dereceye giren ilk 3 proje sahibine para ödülü ve çeşitli ödüller verilecektir. Belirli esaslar dâhilinde gerçekleştirilecek programla ilgili detaylı bilgiler Siirt Tarım ve Orman il ve ilçe müdürlüklerinden öğrenilebilecektir.
Proje konusunda gerekli bilgilendirmeyi ve tanıtımı yapmak amacıyla düzenlenen toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün DEMİRHAN, Koordinasyon Şube Müdürü Mehmet SEVEN, İl Müdürlüğü Proje sorumluluları, Ak Parti Kadın Kolları Başkanı ve Siirt ADEM Koordinatörü Nurten TEMİZ, Siirt Çatom Sorumlusu Pelin ERTEKİN, Kurtalan ADEM sorumlusu Filiz KARATAY, Siirt Aile Destek Merkezinden Hülya KILIÇVURAN, Kurtalan Çatom Sorumlusu Şengül YAVUZ ve Kurtalan Ziraat Odası Tarım Danışmanları katıldı. Toplantıda mümkün olan en yüksek katılımın sağlanması konusunda ortak çalışmalar yapılması kararlaştırıldı.

‘’Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi’’ Projesinde Kadın Çiftçilerin Hazırlayacağı Projeler İçin Konu Alanları:
Bitkisel üretim; tahıllar, yemeklik dane baklagiller, seracılık, yem bitkileri, endüstri bitkileri, tıbbi-aromatik bitkiler, bağcılık, sebzecilik, meyvecilik, çiçekçilik vb.
Hayvansal üretim; küçükbaş-büyükbaş hayvancılık, arıcılık, kümes hayvancılığı ipekböcekçiliği,
El sanatları; ağaç işleme, sepetçilik, dokuma vb.
İşleme- pazarlama, aile işletmeciliği,
Kırsal turizm.
Programda Eğitim Alacak Kadın Çiftçilerde Aranan Koşullar:
Çiftçilikle uğraşan ve koşulları uygun olan kadın çiftçilere açık olacak bu eğitim programı belirli esaslar dâhilinde gerçekleştirilecektir. Buna göre;
T.C vatandaşı olması
En az 1 yıldır çiftçilik yapıyor olması,
18-40 yaş arasında olması (müracaat edilen tarihte 41 yaşından gün almamış olması),
Katıldığı eğitimi takip edebilmesi ve proje hazırlayabilmesi için okur-yazar olması,
Örgün bir eğitim kurumuna devam ediyor olmaması,
Başvuru tarihi itibarı ile ücretli(özel sektör / kamu) çalışan olmaması,
Eğitime düzenli olarak katılmaya mani bir durumunun olmaması,
Seçilecek kadın çiftçinin proje fikrinin olması,
Proje fikrinin tarımsal girişimciliğe yönelik olması,
Son 2 yıl içerisinde Bakanlığımızın sağladığı destek programlarından yararlanmamış olması veya yararlanmış ise destek aldığı proje konusunda ikinci kez başvuruda bulunmaması (Genç Çiftçi Projesi Destek Programı, TKDK vb.)
Kadın çiftçi seçiminde, kendisi/ailesinin ikamet ettiği şehirdeki tarımsal arazi varlığı veya hayvan varlığı öncelikli kriter olması,
Herhangi bir çiftçi örgütüne (kooperatif, birlik, ziraat odası) üye olması ve/veya çiftçilik belgesine (ÇKS, AKS vb.) sahip olması ya da birinci dereceden akrabalarından (anne, baba, kardeşleri, ayrıca evli ise eşinin anne-babası, kardeşleri) birinin üye olması,
Türkiye finalinde dereceye giren projelere verilecek destekleme miktarı minimum 10.000 TL, maksimum 40.000 TL olup bu bütçe aralığında proje hazırlaması (Desteklenecek miktarı aşan bütçelerde diğer mali kaynakların proje detayında teminat mektupları ile bildirilmesi) gerekmektedir.